BH Tornjak  

Abeceda izlaganja pasa za početnike i za stručnjake

Kao prvo izložba pasa je samo trešnja na torti, kad javno pokazivate svoj trud i ljubav za koju ste nagrađeni. Svaki sat posvećen vašem psu, svaka šetnja i zdjela hrane se vidi na vašem psu. Sudac je tu da pregleda vašeg psa i istakne njegove prednosti i mane, i poredi sa konkurencijom i odredi prvake.

Ako prva, druga i treća izložba nije prošla kako ste se vi nadali, nemojte bacati odustajati, naprotiv, savjetujte se se stručnjacima, čitajte knjige, novine i slično. Sve to upijajte i vaš trud će biti vidljiv na vašem psu. Vi sebi morate vjerovat jer i vaše ponašanje je jako važno. Ako vam sudac kaže da vaš pas ima neke mane, to nije ništa strašno. Svaki pas ima mane. Jednostavno idealan pas postoji samo u standardu, na papiru. Vi se morate naučit da uzdignete njegove prednosti i maskirati ili potaknuti mane svog psa. Kako? Na to ćemo vam ovdje pokušati dati odgovore.

Kakve to izložbe uopšte postoje?:
Izložbi ima mnogo vrsta. Za početak preporučujem da posjetite kao posmatrač neke izložbe i pratite stručnjake vaše pasmine kako oni to rade. Najljepše je sa njima popričati. Samo pazite. Na izložbi ima puno nervoze tako da se nečudite ako budu mrzovoljni na vas ili u frci. Najljepše je kada već završe sa izlaganjem, njima prići sa pitanjem imaju li malo vremena? Ako su to iskreni ljubiteli pasmine, i budu imali vremena upustiće se u razgovor sa vama.

CAC izložba - to je mala nacionalna izložba gdje se dodjeluje titul CAC - što znači certifikat šampionata te države.

CACIB - to je vjetša međunarodna izložba gdje se dodjeluje titul CACIB - što znači međunarodnog šampiona.

Poslije su smotre, to su manje izložbe nego CAC, i izložbe kao Evropska i Svjetska izložba i CRUFT.

Sami nazivi govore o čemu se radi. Izvan toga su klubske izložbe kojima se posvjećuju velike pažnje jer se sastaje samo jedna pasmina, sudije su sručnjaci samo za tu pasminu i titul klubskog prvaka je veoma vrijedan.

Izložbni red:
Na izložbi se smiju izlagati samo čistokrvni psi koji koji su navršili najmanje tri mjeseca i imaju rodovnicu izdatu od strane FCI. Nesmiju se izlagati bolesni psi, kastrirani psi, psi sa manjkovima testisa, kuje u tjeranju kao i vidjlivo skotne kuje. Oštri psi moraju biti unaprijed označeni pri prijavi za izložbu i na izložbi moraju obavezno nositi brnjicu. Vlasnik odgovara za sva djela svog psa, kao i za svaku štetu koju nanese njegov pas. Na svakoj izložbi se unaprijed odrede razredi pasa koje određuje starost psa. Uvjek se računa taj datum (datum izložbe) plus jedan dan.

štenad 3 - 6 mjeseci
najmlađi psi 6 - 9 mjeseci
mladi psi 9 - 18 mjeseci
međurazred 15 - 24 mjeseca
otvoreni razred 15 -
razred radnih pasa (treba dolaziti sa ispitom)
razred prvaka (treba dolaziti sa šampionatom)
veterani - psi iznad 7 godina

Psi pod brojevima 1, 2, 3, 8 se nenatječu za CAC - CACIB.

Titule ocjenivanja:
U razredu štenadi i najmlađih se daju slijedeće ocjene:
vrlo perspektivan
perspektivan
zadovoljava
nezadovoljava

U ostalim kategorijama:
odličan
vrlo dobar
dobar
dovoljan
nedovoljan

Razred mladih pasa:
Najljepši mladi pas ocjenjen kao PRM (prvak razreda mladih) u inostranstvu dobivate CAJC.

CAC Izložba:
Najljepši pas svakog razreda je ocjenjen titulom CAC i drugi najljepši pas Res. CAC (vice prvak). Na kraju svi ti psi sa titulom CAC su prozvani u ring gdje se natječu za titulu BOB (prvak pasmine), pozvani su psi sa titulom PRM, CAC i najljepši veteran. U svakom razredu je dodjelena titula CAC poslije su u krug prozvani mužjaci sa titulom CAC i Res. CAC od njih je izabran jedan mužjak koji dobije titulu CACIB i drugi mužjak koji dobije titulu Res. CACIB. Tako isto je i kod ženki. Za prvaka pasmine nastupa CACIB mužjak i CACIB ženka PRM i najljepši veteran. Na izložbi su psi podjeljeni u grupe. Grupe je ustanovila organizacija FCI. Ima 10 oficialnih grupa, a u nekim državama ima više grupa kao grupa 11 (nacionalne pasmine ili autohtone pasmine).

Na kraju izložbe nastupaju svi štenci i najmlađi psi sa ocenjenjem vrlo perspektivan i bira se najljepše štene ili najmalđi izložbe. Poslije se bira najlješpi pas grupe po FCI.

 1. pastirski psi i psi tjerači stoke (osim švajcarskih pastirskih pasa)

 2. pinčeri i šnauceri-molosi i švajcarski pastirski psi

 3. terijeri

 4. jazavičari

 5. špic tip i primitivni tip pasa

 6. goniči i tragači po krvi i srodne rase

 7. ptičari

 8. retriveri, cunjavci i psi za vodu

 9. psi za pratnju i razonodu

10. hrtovi

Najljepši psi grupe dobivaju titula BIG (best in grup) nekada nazvana BOG (best on grup). Dodjeluje se prvo, drugo i treće mjesto. Na kraju se bira JBIS (junior best in show). To su svi mladi psi ocjenjeni titulom PRM.

Na kraju izložbe se bira spektakl izložbe BIS (best in show) najljepši pas izložbe. U krug nastupaju uvjek psi koji su dobili prvo mjesto u svojoj grupi. Od deset najljepših pasa sudija bira tri po njegovom mišljenju najljepša psa. U završnom show-u možete vidjeti i parove. To su psi koje vlasnik prijavi na dan izložbe. Par čine pas i kuja iste pasmine, jednog vlasnika koji su bili pozitivno ocjenjeni na izložbi. Trebali bi biti istog rasta i otprilike iste boje. Uzgojne grupe se sastoje od najmanje tri psa koji moraju biti pozitivno ocjeneni na izložbi i svi psi moraju potjecati od istog uzgajivača ali nemoraju biti njegovo vlastništvo.


Parovi

Uzgojne grupe

Na početku izbora najljepših pasa izložbe možete vidjeti mlade vodiče ili junior hendling, što to zapravo znači. Na nekim izložbama možete vidjeti  pravu katastrofu, premalu djecu, potpuno nestručnu kako vuku cuku ili cuko vodi njih. Nervozni roditelji upadaju u krug i pomagaju toj jadnoj djeci. Na kraju pobjeđiva najmlađe djete ili dijete nekog poznatog. Nažalost to već nije tolko čest prizor. Junior hendling je ozbilna stvar kad mladi vodiči od osam do sedamnaest godina pokazivaju svoje znanje. Tada nisu psi toliko važni koliko vodiči. Čak junior hendler treba znati više nego odrastli hendler. Jer od djece se traži da pokažu figure kao T, L, Trokut, i sve je praćeno. Kako mladi vodič ide i kako se odnosi prema svom psu. Nekada sudija dođe da pita kako se vodič brine za cuke, koliko je cuko star. Jednostavno svu stručnost mladog vodiča i odgajivača.

Kako se prijaviti na izložbu?:
U savezu ili na internetu saznate gdje je izložba i izvadite prijavnicuu. Prijavnica vas informiše, gdje se izložba održava i u koliko sati, ko sudi koje pasmine i još puno toga. Ispunite prijavu do krajnjeg roka i pošaljete ih kinološkom društvu ili savez. Prijave predati možete lično, faxom ili mailom. Neki savezi i kinološka društva vam na vrijeme kući pošalju potvrdu o prijavi, gdje vam piše koji je vaš pas broj i još neke potrebne informacije. Neka društva, posebno ona manja, ne šalju ništa i za to vam preporučujem da nazovete i provjerite dali je vaša prijava primljena. Često se desi da se prijava izgubi a pas koji nije unesen u katalog nesmije biti ocijenjen na izložbi. Zato nazovite organizatora da u slučaju izgubljene prijave možete psa ponovo prijaviti. Vjerujte nije ništa gore nego da prođete 1000 km da saznate da niste u katalogu i cjeli dan samo razgledate izložbu kao posmatrač.

Kada već dođe dan "D" vi dođete u izložbenu kancelariu gdje pokažete prijavnicu ili samo najavite ime svog psa i dobijete fascikl gdje je ocjenska lista, vaš broj i katalog. U katalogu pročitate gdje se nalazi vaš ring. Smjestite se na mjesto da što bolje vidite događanje u krugu. Sigurno ponesite stolicu jer izložba je duga i teško je cjeli dan provesti na nogama. Psa pripremite za izlaganje, počesljajte, malo prošetajte i čekajte da vaš broj bude pozvan u krug. Nemojte zaboraviti da izvedete svog psa na vrijeme da izvrši nuždu, da nebi nuždu izvršio u krugu ili da zbog tog nije nervozan. Obavezno imajte sa sobom kesice da pokupite izmet iza svog psa. Kada je pas ocjenjen vi morate da odete nazad u izložbenu kacelariju da vam tamo potvrde vašu ocjenu, stave pečat i potpišu se. Tek tada je vaša ocjenska lista važeća.

Dresura psa u ringu:
Ovo se nesmije podcjenjiti i nikada nije za vašeg psa rano. Najljepše je početi sa dva mjeseca starosti cuke. Za cuku to mora biti za svaku cjena igra koja je bogato nagrađivana.

Šta to sudac hoće da vidi kod cuke? Neki sudci jako gledaju na ponašanje psa u ringu, skladnost i lijepi odnos između vodiča i psa. I o tome može ovisiti ocjena koju će pas dobiti. Poželjno je da pas lijepo ide uz nogu (a može i malo iza) vodiča; bitno je da pas ne zastaje, ne nateže povodac i da ne skače.

Kada vam sudac kaže da "postavite psa", psa uvijek treba postaviti u profilu, dakle da ga sudac gleda iz profila. Početnici rade grešku tako što postave psa prednjim ili (u najgorem slučaju) stražnjim dijelom okrenutim prema sudcu.

Na izložbama u prirodi bitno je kod psa konstantno držati njegovu pozornost, jer ako počne njušiti po travi (naročito se to odnosi na mužjake) može nanjušiti nešto jako zanimljivo, npr. miris neke kujice i onda imate problema - teško ga je odvojiti od zemlje, što onda rezultira stalnim natezanjem i ružno izgleda, a i pas ispadne lošije tako zategnut i lošije se kreće.  Svog psa sam naučila da stoji u stavu tako što bi mu pokazala hranu ili igračku. Dobro je psa naučiti da gleda na vaš džep (pri treningu iz njega vadite stalno nešto dobro) u ringu je poslije sasvim dovoljno gurnuti ruku u džep i sva pažnja psa je upućena na vas džep. Sudija pregleda psu leđa, opipa grudni koš. Pas mora mirno stajati i dati nepoznatom čoveku da ga pipa. Dobro je za to u parku pri šetnji kada vas neko zamoli da pomiluje cuku, da dozvolite. Morate se odlučit hoćete li šampiona ili psa čuvara. Pas šampion mora dati da ga nepoznati ljudi diraju i maze, dobro je ako u tome uživa i maše repom. Sudija će mužjaku prekontrolisati oba testisa i to jakim stiskom. Morate psa naučiti da to trpi bez ikakve nervoze. Ja to radim tako da pri običnom maženju pored TV-a ili napolju, stisnem ga kod grudnog koša, testisa i ostalo.

Sudja će takošer kontrolisat zubalo, i to dali je makazasto i dali pas ima sve zube. Dobra vježba za pokazivanje zubala je redovno čistiti zube, jer se pas navikne na manipulaciju sa njegovim ustima i kada mu sudija bude pregledo zubalo njemu će to biti fino. Sav kućni trenig stalno bogato nagrađujte.

Pas će biti spreman na nagradu u krugu ali ja to ne preporučujem. Ovdje se sa puno izlagača neslaže ali ja kažem igračke i nagrade su izvan ringa obavezne a krugu zabranjene. Vidjećete kako profesionalci ne koriste hranu niti igracke. Korištenje hrane i igračaka se zove "duble handing" koji je na balkanu jako čest ali na drugim izložbama je strogo zabranjen. Naprimjer na CRUFT-u se za to diskvalificira. Ako nećete dogurati do CRUFT izložbi onda izlaganje nema smisla. Jer učestvovati na CRUFT izložbi je san svakog izlagača.

Vjerujte vaš pas se to može naučit bez toga da vi riskirate nezgodne situacije. Ništa nije gore nego kada vam sudija pruži ruku a vi imate masnu ruku od sira ili salame za cuku. Igračka pišti i uznemirava druge cuke i na kraju vam igračka može iskliznuti iz ruke. Ja naprimjer pred krugom jedem i vadim iz usta hranu i dajem cukama (pogotovo u bosni vidim kako su posjetioci izložbi ogađeni) štos je u tome da kada uletimo u ring moj afganistanac mi prati usta kao hipnotiziran i nespušta glavu. Ima i drugih stvari kada čovjek kojeg pas poznaje stane izvan kruga i pokušava skrenuti pažnju (ali ne deranjem i zviždanjem) potpuno nezapaženo od ljudi, samo da cuko zna. Što se izložbenog stava tiče, nađete neku rečenicu, koja će psu značiti samo to, može to biti: stoj, postoj, drži, jedna moja prijatelice ima rečenicu žvaka i pas odmah zna. U taj stav ga ja stavljam nekoliko puto za vrijeme naše šetnje. Tražim od njega stav kada oko nas prolaze cuke, zaustavljaju se autobsi ili prolaze učenici. Jednostavno tada kada njegovu pažnju skreće puno stvari ja od njega tražim da radi šta ja hoću, jer zna da ga slijedi bogata nagrada on to i uradi. Vrijeme samo produžavam, nekada hoću da stoji minut nekada deset. Uspostavljanje ispravnog stava psa vježbajte pred ogledalom kako biste vidjeli rezultat.

Psa nemojte hvatati ispod trbuha; mnogi će nakon toga zakratko savinuti leđa. Nemojte mu previše širiti stražnje noge, jer će to savinuti prednje, a stražnji će se dio tijela spustiti. Kad se od vas zatraži da prikažete stav, izaberite ravan teren, bez lišća ili smeća. Pas neće biti stabilan bude li izbjegavao predmete na tlu. Dobri izlagači postižu stav s malo truda. Najbolji način je postavljanje jedne ruke pod prsa, kako bi se podigao prednji dio tijela, a zatim se ruka povlači uz vrat zbog postavljanja glave u pravi položaj. Drugom rukom namjestite stražnje noge i rep, i to tako da izgleda kao da gladite psa. Psa s malim udubljenjem u leđima ("meka leđa") možete sa laganim dodirom ispod posljednjeg rebra potaknuti da za trenutak stegne trbušne mišiće. U krugu je to za njega poslije šala.

Isti način koristim sa trčanjem, imamo rječ opet kao: trči, lijepo, gore ili nešto slično. Jednostavno šetamo, pas nešto njuši i ja kažem našu magičnu riječ a on mora raditi to sto hoću, opet slijedi bogata nagrada i glasno hvalenje tako da njemu je to igra i uživa u tome. To od psa netražim ako treba izvršiti nuždu ili vidim da je neraspoložen ili se ne osjeca dobro. Vaš pas mora biti raspoložen, samo tada je za njega to igra, sam drži rep gore i daje vam do znanja da mu se to sviđa. Pronalaženje ispravnog ritma i duljine uzice vrlo je važno, pa zbog toga eksperimentirajte. Kad to rade stručnjaci, čini se zaista lakim. To je ustvari, cilj svih izlagača - pas mora izgledati kao da se kreće potuno slobodno. Vrlo kratka uzica kod nekih pasa će smanjiti pokrete ramena, no kod drugih to može skratiti korak.

Premda se vi i vaš pas morate skladno kretati, čuvajte se oponašanja psećeg koraka dok trčite kraj njega. On bi nehotice mogao početi oponašati vas, što bi vodilo ukočenom kretanju. Ovisno o veličini psa, morat ćete brzo hodati ili trčati. Velikim pasminama kao što su njemački ovčari ili ruski hrtovi potrebni su vlasnici u dobroj kondiciji. Možda ćete se kretati u redu s drugim psima i izlagačima, pa ispred sebe osigurajte dovoljno prostora kako vi i pas ne biste morali skraćivati korak. Trenirajte na malom prostoru. Praksa je takva da su krugovi nekada maleni, pet sa pet metara, i vaš hrt na ovako malenom prostoru mora pokazati šta zna i kako ima lijep i dug korak. Vježbajte hod u smjeru kazaljke sata i suprotno tome, s obje strane psa. Nepažljivo hodanje izlagača česti je uzrok teškoća, pa na to valja paziti, posebno prilikom prikaza na natjecanju.

Prilikom ocjenjivanja, psa uvijek prati njegov izlagač i može se reći da dobro izlaganje počinje upravo izlagačem. Na pse se brzo prenose ljudska raspoloženja i strahovi; turoban vlasnik će ubrzo prenijeti svoje osjećaje na psa, pa će njihova zajednička predstava biti monotona i bez sjaja.

Važna napomena za izlagače:
Nemojte sa psom čekati kraj prostora za prikazivanje (ringa), jer će postati apatičan. Poput filmske zvijezde. Trebali biste ga iz garderobe dovesti izravno na pozornicu gdje će pružiti predstavu dostojnu Oskara, i odmah nakon toga vratiti se na zasluženi odmor.

1. Vi ste izlagač. Neko kaže hendler. Izlagate svog psa ili ga hendlate. Engleski jezik je ušao u toliko bogati bosanski i vi se sa tim morate pomiriti. Kao Izlagač trebte biti pravilno odjeven, izložba je kulturni događaj tako da zaboravite na trenerku ili jeans.  Evo jednog profesionalnog izlagača, pas stoji savrseno, izlagač i sudja svojim oblačenjem dokazivaju da je izložba izuzetan događaj. Boja hendlerova odjela samo istakne bjelinu pokazivanog psa.

Na izložbama ima ljudi koji će vas ismijavati, često sam doživjela komentare "jel' to ideš u tetar ili na koncet" i slično, ali vjerujte u inostranstvu ćete vidjeti samo odjela i kostime. Ja izlažem u kostimu jorkširce i afganistance, sa kojima se dosta trči. Samo mjenjam obuću da mogu ugodno trčati. Boja vaše odjeće bi trebala istaknuti boju vašeg psa tako da uz tamnog psa oblačite svjetliju odjeću i tamiju odjeću uz svjetlog psa. Ako ste u tamnom i vaš pas je taman sudac teško može da vidi njegovu liniju leđa i ostalu konstrukciju. U francuzkoj se naprimjer za neodgovarajuću odjeću skida ocjena. Kinologija je sport, slažem se, ali međunarodna izložba ljepote je nesto više. Vi ste dopunak vašeg psa. Možete imati ili izmisliti svoj sopstveni stil. Moja prijateljica sa irskim seterom izlaža u jahačkom odjelu i mislim da je uvjek savršeno dopunjava svog pasa.

2. Prema sudcu se uvjek ponašajte sa poštovanjem. Može to biti vaš dosadni komšija ili ljubavnik vase žene. Vi mu se uvjek obraćajte sa vi i pokažite mu da ga sada (u krugu) poštujete kao stručnjaka. Dešavaće se vama da sudja nije nestručnjak za vašu pasminu i da jednostavno nema pojma. Ali on je sudac i vi poštovati i njega i njegove odluke.

3. Promatrajte ostale izlagače i  profesionalne handlere i učite od njih. Vjerujte nije sramota neznati niti pitat druge. Sramota je glumiti "super" izlagača i neznati šta radite.

4. U ringu nesmijete pričati sa drugim izlagačima (može se desiti da ne čujete suca što vam govori, a to će njega razljutiti/povrijediti), također se ne smije pričati sa prijateljima i ostalima u publici izvan ringa. U ringu važite samo vi, vaš pas i sudja. Ako vas neko u krugu ometa ignorišite ga ili upozorite sudiju. Naprimjer ako vam izlagač stavlja cuku namjerno preblizu da uznemiri vašeg psa (dešavaće vam se svašta).

5. Kada na izložbu idete sa prijatelima, obratite pažnju i na njegovo ponašanje. Naprimjer "navijanje". Ja navijanje nevolim i zabranila sam to svakome ko dolazi da me gleda, jer to kvari vašu. Pazite da nekome za koga navijate ne pokvarite ocjenu. Podrška je ljepa i može se izraziti sa glasnim aplauzom kada ulazite u ring ili kada je rečeno vaše ime.

6. Među nama se kaže da vi na izložbi niste važni jer se ocjenjiva pas. Ali sudija je samo čovjek, nekome ste simpatični, nekome ne, a to se vidi na ocenjivanju. Ne buljite u sudca! Držite sudca na oku, pogledajte ga u lice ako vas je oslovio. Morate sudca oboriti s nogu svojim ponašanjem, samopouzdanjem i stručnosti. To sve pravi ukupan dojam. Svatko voli pobjednika - uključujući i sudce. Sudci će vam rijetko dodijeliti kandidaturu zato što vas žale. Suđenje je subjektivno i ako možete ući u ring šireći samopouzdanje i sigurnost, vi šaljete poruku da se najmanje jednoj osobi sviđa vaš pas, čak iako ste to samo vi. Teže je ne priznati pobjedu nekome ko očekuje da će osvojiti prvo mjesto, nego nekome ko već želi izaći iz ringa.

7. Povodnik se drži u lijevoj ruci. Ostatak povodnika ne smije visiti dok trčite, a dok je u stavu ne smije mu visiti iznad glave ili preko psa na strani na kojoj ga vidi sudac. Kkod malih pasmina povodnik možete prebaciti oko vrata, a kod velkih pasa ga spretno omotajte oko ruke ili pokupite u šaku.

8. Hodanje u krugu morate trenirati. Morate ići tako da to odgovara psu. Dovoljno brzo da se izrazi njegov dug korak ali ne prebrzo da psa vučete za sobom ili da pored vas pas neskače.

Ko vlada sa engleskim, njemačkim i českim preporučujem knjigu "Odgoj Šampiona" od Elke Peper. Tamo se može naći sve potrebno vezano za izložbe (figure, određene izložbene standade i mnogo toga što u krugu treba da bude ali nigdje ne piše). Ako nekoga još nešto zanima može se i meni obratiti sa pitanjem, osim znanja iz knjiga imam i osmogodišnje iskustvo sa izložbama.

Lucie Mirić

 

 

Copyright © 2002-2015 | bhtornjak.com
Sva prava zadržana.