Tornjak kao čuvar

Početnička pitnanja i pitanja prije nabavke psa.

Moderator/ica: Tare

Re: Tornjak kao čuvar

PostPostao/la Bilal » ned mar 07, 2010 10:52 pm

Tornjak kao prvo je cuvar, to je u krvi, i on ce se tako i ponasati. Moji psi nisu prosli nikakve obuke, radne ispite i sl. U moje dvoriste ne moze niko uci ako nema mene ili nekog od moje porodice, tad moji psi su jednostavno receno zvijeri ali samo prema odraslim osobama, djecu ne gledaju kao neku prijetnju... Ako ja ili neko od mojih se pojavi i pusti tog nekog u avliju oni se pocnu ponasati kao da ta osoba je svaki dan tu, spremni su za igru, za mazenje... Tacno je da znaju biti tvrdoglavi ali ja znam vise, i svaka greska se odma ispravlja, nema popustanja. Takodje moj pas, muzjak kojeg sam prvog dobio je odrastao u okruzenju karakteristicnom za tornjaka, ovce, planina... Kod mene je dosao sa 2 godine i nevjerovatno je kako se pas ponasa, nevjerovatan je nivo inteligencije. Poslije je dosla zenka, ucila od njega i zadovoljan sam i njom :) sad ih vec imam 9 haha :)))
Bilal
Razred bebi
Razred bebi

PostPostao/la CezarBihać » pon mar 08, 2010 7:54 pm

Bilal je napisao/la:Tornjak kao prvo je cuvar, to je u krvi, i on ce se tako i ponasati. Moji psi nisu prosli nikakve obuke, radne ispite i sl. U moje dvoriste ne moze niko uci ako nema mene ili nekog od moje porodice, tad moji psi su jednostavno receno zvijeri ali samo prema odraslim osobama, djecu ne gledaju kao neku prijetnju... Ako ja ili neko od mojih se pojavi i pusti tog nekog u avliju oni se pocnu ponasati kao da ta osoba je svaki dan tu, spremni su za igru, za mazenje... Tacno je da znaju biti tvrdoglavi ali ja znam vise, i svaka greska se odma ispravlja, nema popustanja. Takodje moj pas, muzjak kojeg sam prvog dobio je odrastao u okruzenju karakteristicnom za tornjaka, ovce, planina... Kod mene je dosao sa 2 godine i nevjerovatno je kako se pas ponasa, nevjerovatan je nivo inteligencije. Poslije je dosla zenka, ucila od njega i zadovoljan sam i njom :) sad ih vec imam 9 haha :)))

možeš li nam opisati promjene na ponašanju mužjaka kad je bio sam i sad kad ima ženku u društvu? šta se promijenilo u njegovom ponašanju? ko je oštriji?
slika
CezarBihać
Razred bebi
Razred bebi

PostPostao/la Bilal » pon mar 08, 2010 10:56 pm

U biti nije se mnogo promijenilo njegovo ponasanje, osim sto je on se malo ubezobrazio pa ga moram s vremena na vrijeme zaruziti :) bitno je samo da pas ne postane ljubomoran, znaci oba tretirati isto... ali u posljednje vrijeme kako su stenci poceli hodati po avliji, imam osjecaj kao da on siri svoj teritorij, sve dalje ide od kuce, sto u prethodne 2 godine nikad nije bio slucaj, ima svoju dionicu i to je to...ali kako su oni svaki dan ide sve dalje :) sto se tice ostrine, zavisi kako kad, obicno kad jedan reaguje odma i drugi za njim, tako da je tesko procijeniti koji je ostriji... pozzz
Bilal
Razred bebi
Razred bebi

Prethodna

Natrag na Pomoć Početnicima

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.