Bosanski golubovi
  BIHAĆKI   BIJELJINSKI   DUBIČKI   JANJARSKI   LIVANJSKI   SARAJEVSKI   TRAVNIČKI   ZENIČKI

golubovi Bosne i Hercegovine

 

 

Bosansko-hercegovački pastirski pas     Bosanski oštrodlaki gonič

Golubovi Bosne i Hercegovine

Dolaskom Osmanlija na prostore današnje Bosne i Hercegovine, donešene su i mnoge rase golubova, pa i nije čudo da su u Bosni i Hercegovini golubovi kao ljubimci oduvijek jako popularni.

Golubovi se u Bosni i Hercegovini nisu nikad uzgajali kao gospodarskavrsta, ali su uvijek bili ukras seoskih, a osobito prigradskih krovova. Njihovo uzgajanje proširilo se kao istočnjacka tradicija golubarenja zbog izuzetno lijepog izgleda i leta, te su i naše pasmine većinom u tipu lahkih ukrasnih golubova, koji se u letu prevrću.

Golubarenje u Bosni i Hercegovini ima dugu tradiciju i sve veći broj zaljubljenika.


ZENIČKI PREVRTAČ - priznavanje nove evropske rase
02.09.2014. | Uzgajivač

Udruženje građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Zenica

Bosna i Hercegovina, Savez za uzgoj i zaštitu sitnih životinja u Bosni i Hercegovini i Udruženje građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Zenica, sa pravom se mogu pohvaliti da su od decembra 2012. godine bogatiji za jednu međunarodno prizantu rasu golubova ZENIČKI PREVRTAČ. Put do priznanja ove rase je bio dug i mukotrpan, ali smo ga svi zajedno prešli i danas sa punim pravom možemo da slavimo.

Članovi udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja "Zenica" sa ponosom ističu činjenicu da prvi pisani trag o radu ovog udruženja potiče iz daleke 1956. godine. Udruženjepod nazivom "Društvo uzgajivača plmenitih rasa peradi, golubova, ptica, plovki, kunića I sanskih koza" iz Zenice, po prvi puta je pristupilo Savezu bivše Jugoslavije 1957. godine. Ovaj dokument je našem udruženju ustupio gospodin Josip Pekanović i danas se kao dragocjena vrijednost čuva u arhivi našeg udruženja.

Obnoviteljski rad našeg udruženja počeo je 1986. godine. Udruženje građana za uzgoj i zaštitu počeo je 1986. godine. Udruženje građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja u Zenici je pod ovim nazivom znanično osnovano u martu 1987. godine. Naime, tada je održana Skupština i usvojen Statut Udruženja pod današnjim nazivom, Udruženje građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Zenica. Udruženje je od tada bez prestanka funkcionisalo čak i u vrijeme najtežih ratnih zbivanja. Prvi predsjednik Udruženja od 1987. godine bio je gospodin Mirsad Hećimović. U tom periodu, sve do 1992. godine, članovi našeg Udruženja su pohodili sve najvažnije manifestacije i izložbe koje su se održavalae u tadašnjoj Jugoslaviji.
Iz tog perioda vrijedi istaći sljedeće rezultate:

  • Muhamed Hajdarević na XIX Saveznoj izložbi u Doboju, januara 1990. godine osvojio šampionat Jugoslavije za rasu Zagrebački prevrtač,
  • Nurudin Hodžić XIX Saveznoj izložbi u Doboju, januara 1990. godine osvojio šampionat Jugoslavije za rasu BPV Pertl,
  • Mirsad Hećimović je bio dvostruki prvak Balkana u Beogradu 1989. godine i prvak međunarodne izložbe u Osijeku 1989. godine,
  • Ferid Heric je bio prvak na republičkim takmičenjima u BiH u pticama.

Istaknuti članovi udruženja u tom periodu bili su:

  • Uzgajivači golubova - Muhamed Hajdarević, Faruk Imamović, Faruk Šehalić, Ervin Lešinger, Hasan Softić, Nurudin Hodžić, itd.
  • Uzgajivači ptica - Drago Primorac, Boro Fišić, Avdo Vantić, Ferid Herić, Mustafa Frndić, Eugen Begagić, Edin Frndić, Fahrudin Mostić, Mirsad Hećimović, Fadil Bradarić, Abdulah Behramović, Mirsad-Čane Halilović.
  • Uzgajivači akvarijskih ribica - Suad Malkoč, Vahded Mujić

Nastanak rase Zenički prevrtač

Grupa ozbiljnih golubara krajem osamdesetih godina stvorila je novu rasu golubova, veoma atraktivnog izgleda sa naglašenim letom i prevrtanjem u zraku. Kroz vrijeme novonastala rasa golubova je zainteresovala veliki broj uzgajivača i ukazala se potreba za priznavanjem rase ovog goluba. Zenički prevrtač se od 1996. Godine uz njegov radni standard počeo pojavljivati na izložbama širom Bosne i Hercegovine, da bi se 15.12.2002. godine na 17. Međunarodnoj izložbi sitnih životinja u Zenici priznao (usvojio) standard ovog goluba.

Zenički prevrtač se pojaviljivao na svim izložbama u Bosni i Hercegovini. Među tim izložbama, posebno treba istaći sledeće izložbe: “Zenica 2004”, “Zenica 2010”, i izložba “Tešanj 2012”. Pored toga, rasa Zenički prevrtač je sa uspjehom prezentirana I na međunarodnim izložbama van granica Bosne i Hercegovine i to:

  • Republika Hrvatska: Osijek, Virovitica i Bjelovar;
  • Republika Srbija: Novi Sad, Sombor, Subotica i Sremska Mitrovica

Posebno treba nagalsiti odlazak na 26. Evropsku izložbu u Nitru, Republika Slovačka, 2009. godine koji je služio kao generalna proba za priznavanje ove rase koje je uslijedilo tri godine poslije.

Na 27. Evropskoj izložbi koja je održana u Lajpcigu, Savezna Republika Njemačka u periodu 07.-09.12.2012. godine pojavili su se uzgajivači iz Zenice sa 22 goluba rase Zenički Prevrtač i to: Muhamed Hajdarević, Hasan Softić, Ernad Babahmetović, Aldin Softić, Emir Dedić i Salih Bošnjak, i 4 goluba rase BPV Pertl, vlasništvo Zijada Sušića.

Na ovoj, 27. Evropskoj izložbi u Lajpcigu svečano je priznata rasa Zenički prevrtač i na taj način primljena u veliku porodicu međunarodno priznatih golubova. Dvostruku titulu evropskog šampiona na izložbi u Lajpcigu za rasu Zenički prevrtač osvojio je gospodin Muhamed Hajdarević. Na taj način je, nakon toliko godina mukotrpnog rada i odricanja, okončan proces muđunarodnog priznavanja rase Zenički prevrtač.


Priznanje za zeničkog prevrtača
25.12.2012. | oslobodjenje.ba
Našu državu na ovoj ceremoniji predstavljala su 34 izlagača sa 225 eksponata

Na najvećoj izložbi sitnih životinja u svijetu, devet izlagača iz BiH nagrađeno je titulom evropskog šampiona, a tri uzgajivača titulom evropski majstor uzgoja.

Ovo je do sada najveća ikad održana izložba sitnih životinja u svijetu, a ukupno je predstavljeno 95.517 eksponata, uz učešće velikog broja uzgajatelja sa svih kontinenata. Našu državu na ovoj ceremoniji predstavljala su 34 izlagača, koji su izložili 225 eksponata u kategoriji golubova i peradi. Pored osvojenih nagrada za kvalitet ljubimaca, BiH je ovom prilikom nagrađena i priznavanjem još jedne bh. pasmine kao autohtone rase od evropskog saveza i to goluba zenički prevrtač.

Predsjednik Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja BiH Edin Jabandžić, koji se na izložbi u Leipzigu pojavio i u ulozi sudije, kaže da je bh. delegacija prezadovoljna ostvarenim uspjesima, ali i samim prijemom i organizacijom domaćina.

"Nama je veliko zadovoljstvo što smo bili dio ove manifestacije i što smo na najbolji način prezentovali prvenstveno državu BiH", kaže Jabandžić i dodaje:

"Učešće na ovakvim manifestacijama iziskuje velike troškove, a moram istaći da su za ovaj odlazak sva sredstva obezbijeđena iz budžeta nas zaljubljenika u sitne životinje. Obratili smo se mnogobrojnim državnim institucijama za koje smo smatrali da bi nas trebale podržati, ali niti jedna marka nije odobrena za naš odlazak".

Jabandžić ističe da je za bh. delegaciju obezbijeđen i štand za promociju turističkih potencijala, gdje su izložili promotivni materijal Turističke zajednice FBiH.

Šampion iz Travnika

Posjetioci izložbe u Leipzigu imali su priliku vidjeti pet kolekcija travničkog kratkokljunog goluba, sa ukupno 20 primjeraka. U konkurenciji više od četrdeset zemalja, Travničani su postigli zapažene rezultate, a titulu šampiona Evrope ponio je travnički kratkokljuni golub bijele boje vlasnika Nihada Babića. Kako su Travnik i Leipzig gradovi partneri, udruženje Tulika uradilo je katalog "Gradsko partnerstvo Travnik - Leipzig", koji je privukao veliku pažnju bh. dijaspore.


Europski savez bogatiji za dvije BH. pasmine
07.08.2012. | bihgolub.com

Europska standard komisija (ESKT) održala je sastanak 16. maja u Altottingu i razmatrala je zahtjev bh. Saveza o prijemu tri rase pod okrilje EE Saveza. Zahtjev je podnešen za bihaćkog, bijeljinskog i zeničkog prevrtača. Komisija je prihvatila bihaćkog i bijeljinskog prevrtača kao originalan i autohtonu pasminu sa bh. prostora. Za zeničkog prevrtača dat je rok do izložbe u Leipzigu da se zahtjev dopuni, kako bi bilo okončano priznavanje i te pasmine. Bihaćki prevrtač uvršten je u katalog europskih pasmina pod brojem 1008, a bijeljinski pod brojem 1009.