Bosanski golubovi
  BIHAĆKI   BIJELJINSKI   DUBIČKI   JANJARSKI   SARAJEVSKI   TRAVNIČKI   ZENIČKI
Sarajevski prevrta�

Nail Bašić (Nino)
Hjalmar Brantings Gatan 3
417 06 Göteborg
Sweden
tel. +46 704 944 041, +46 31 537 93

+ Pošaljite nam i vaše informacije!


 

 

 

 

Bosansko-hercegovački pastirski pas     Bosanski oštrodlaki gonič

Sarajevski golub prevrtač

Historija

Preci sarajevskog prevrtača doneseni su u Bosnu za vrijeme vladavine Turske. U starim zapisima iz tog perioda sa ovog prostora ima više podataka koji govore o uzgoju ove vrste golubova. Prema tim zapisima prevrtače su tada držali tadašnji begovi i bogati građani Sarajeva. Jedan od najpoznatijih hroničara tog vremena, Mula Mustafa Bešeskija, u knjizi "Posljednji Bešeskijin zapis" pisanoj 1970-te godine, spominje golubove prevrtače, koje su Sarajlije donosila na Jaliju-Bentbašu u korpama, puštali ih, a zatim ležeći na leđima posmatrali kako lete i kako se prevrću.

Prema kasnijim bilješkama i prednjima iz dostupne literature, u vrijeme austrougarske vladavine u Bosnu su golubovi prevrtači doneseni iz Izmira. Golubove koji su se prevrtali ili pravili figure u vidu burgije uvezlo je više uzgajivača, a jedan od njih je bio austrijski činovnik po imenu Šnek, od čijeg jata i danas postoje tragovi i potomci.

Poslije drugog svjetskog rata u Sarajevu se pojavilo mnogo vrsta sarajevskog prevrtača, svih mogućih boja, sa mnogo načina prevrtanja i letenja. Dugom selekcijom došlo se do današnjeg tipa sarajevskog goluba prevrtača, koji se ustalio i okuplja sve više ljubitelja i zaljubljenika. Za opstanak rase zaslužni su u prvom redu uzgajivači iz Sarajeva i okolice.

 

Standard

Glava: Srednje veličine u skladu sa krupnočom goluba, duguljasta, zaobljena, bez uglova i zaravni, malo zabačena. Čelo srednje visine, koso, blago se spušta prema kljunu. Bez kape.

Oči: Biserne. Zjenica mala, promjera približno jednakog širini očnog irisa. Kod prskanih iris može biti protkan tamnoljubičastom bojom. Očni okvir čvrsto obuhvata oko, ali je tanak i uzan a bademaste je boje.

Kljun: Srednje dužine i debljine, vrh je malo povijen, sedefaste je boje a na vrhu kljuna može biti tamna tačka. Produžena linija kljuna mora da prolazi između zjenice i donjeg ruba oka.

Vrat: Srednje dužine u skladu sa tijelom u koga se skladno stapa, skoro je vertikalan a u odnosu na prsa malo zabačen.

Prsa: Široka, popunjena, napred isturena i zaobljena. Prsna kost neprimjetna.

Leđa: Kratka, koso položena i zaobljena i sa vratom i repom čine karakteristično sedlasto udubljenje.

Krila: Dugačka, široka i jaka sa dugim i širokim perima. Špicevi krila vise koso ispod repa ali ne dodiruju tlo i kraća su od repa za 1-2 cm.

Rep: Dug, širok kao širina prsa. Broj pera je od14-18 širokih i dugačkih, složenih u dva reda. Raširen rep daje oblik lepeze. Pojavljuje se i vilo pero koje je nešto duže od ostalih. Podrepna i nadrepna pera su normalno razvijena. Sarajevski golub prevrtač nema trtičnu žljezdu.

Noge: Niske do srednje visine, gole, mesnato-crvene boje. Prsti kratki sa tupim noktima, sedefaste boje.

Perje: Čvrsto, dugačko, široko i sjajno.

Boje i šare: Gaje se jednobojni: crni, plavi i plavo-kovani i u rijetkoj prskanoj u navedenim bojama. Svi sa metalnim sjajem na vratu.

Crna boja je zagasita a plavi može biti sa crnim ili smeđim prugama preko krila.

Kod prskanih osnovna boja je bijela ili sivkasto-bijela, a pojedina pera su prošarana crnom ili plavom ili plavo-kovanom bojom. Prskani golubovi poslije prvog i svakog narednog mjenjanja perja postaju tamniji, tako da nakon nekoliko godina na njima se zapažaju samo tragovi bijele boje. Ta pojava se naziva zatvaranje boje.

Grube greške: Krupno tijelo, kriva prsna kost, velika glava, kratka glava, okrugla ili čoškasta glava, ravno tjeme, uspravno ćelo, kratak kljun, špicast kljun, taman ili šaren kljun, ćuba ili kapa na glavi. Velika zjenica, ne odgovarajuća boja oka, debeli očni okviri crvene, ružičaste ili žute boje. Buljavo oko. Kratka krila, predugačka krila, zapinju za tlo, rep kriv ili razdvojen, rep sa manje od 14 pera, trtična žljezda, tragovi perja na nogama, neodgovarajuča boja noktiju. Neintenzivne boje, nepravilne šare, jednobojna pera kod prskanih u prvoj godini života.

Veličina prstena: 7mm

OCJENJIVANJE

Ukupni dojam, držanje tijela, repa i krila, glava, kljun, oči i očni okviri, vrat i leđa, prsa, noge i nokti, krila i rep, boje, šare i sjaj.

LET

Osnovna pasminska odlika im je prvrtanje unazad preko repa 2-3 ili više puta. Let im je lagan, treperav i brzo savladavaju visinu. Dobro istrenirani golubovi lete u grupi i to više sati uz učestale serije prevrtanja.

Greške u letu: Sve druge figure izvedene u zraku smatraju se greškom. Na primer prevrtanje preko krila, gubljenje visine spuštanjem u spirali (kao pokvareni avion), propadanje kroz vazduh na repu i slično.

To se smatra grubom greškom i isključuju se iz rasploda.

 

Galerija