Bosanski golubovi
  BIHAĆKI   BIJELJINSKI   DUBIČKI   JANJARSKI   SARAJEVSKI   TRAVNIČKI   ZENIČKI
Bijeljinski prevrtaďż˝

 

 

 

 

Bosansko-hercegovački pastirski pas     Bosanski oštrodlaki gonič

Bijeljinski prevrtač

Historija

Historija bijeljinskog prevrtača bazira već od Drugog svijetskog rata. Smatra se da je ova rasa u svom početku nastajala križanjem Orijentalnog prevrtača i Srpskog visokoletača. Tako su bili prvi rezultati: golub visokoletač koji sve više prevrće. Rad sa ove dvije rase je potrajao sve do 60-tih godina. Iz sve većeg interesovanja za prevrtanje a i željom da se izgled goluba izmjeni, križa se sa Zagrebačkim prevrtačom.

Jednim složenim i timskim radom svih golubara u našem gradu dobijen je sadašnji Bijeljinski golub prevrtač. Pored osobine da se prevrće, ovaj golub se odlikuje izgledom jednog ukrasnog goluba u svim bojama.

Nakon jednog tako dugog perioda rada, kako na izgledu goluba tako i na prevrtanju, bilo je 1989 godine krajnje vrijeme za formiranje Kluba "Bijeljinski prevrtač". U narednim mjesecima nastaje, nakon velikih i dugih diskusija, standard i borba za priznanje, najprije na državnom nivou bivše Jugoslavije. Od 1991 godine, golub je bio poznat gost na najvećim jugoslovenskim izložbama (kao što su Novi Sad, Sombor itd.). U Novom Sadu od dana 09.07.1992. godine Bijeljinski prevrtač postaje zvanična jugoslovenska rasa golubova.

 

Standard

Opšti izgled: Golub je srednje veličine, skladnih proporcija i elegantnog stasa. Glava ravno nošena sa blago povijenim čelom iz koga u istom pravcu izrasta kljun. Vrat je srednje dužine i proporcionalne širine. Ravno nošena prsa u odnosu na tijelo sa repom blago podignutim na gore. Temperamentan je, veseo golub, intenzivnih boja.

Glava: Kod ovog goluba je uska, srednje dužine sa ravnim tjemenom, koje se završava uzdignutom kapom, nešto užom od širine glave.

OČi: Biserastobijele, izuzev bijelih primjeraka kod kojih su oči kestenjaste. Očne ringle, su nešto šire, nisu mesnate, i normalno su bijele boje.

Kljun: Pun i okrugao srednje dužine, prema vrhu blago povijen i bijele je boje. Kod crnih primjeraka moguća manja modra presvlaka na završetku kljuna.

Vrat: Bogat, srednje dužine, i prema ramenima se postepeno širi.

Prsa: Široka i lijepo razvijena.

Leđa: Ravna i široka.

Krila: Kraća od repa, nošena ispod repa, a vrhovi mogu malo dodirivati tlo.

Rep: Srednje dužine, sadrži od 12 do 16 pera, od korijena prema vrhu rep se blago širi i uzdiže. Pera su složena u blagom luku.

Noge: Srednje, crvene boje i bez perija. Boja noktiju odgovara boji kljuna.

Perije: Čvrsto, sjajno i kratko.

Boje i šare: Jednobojni se gaje u crnoj, crvenoj, plavoj, plavo-kovanoj, žutoj, vugastoj i bijeloj boji. Šareni se gaje u svim bojama neodređenih šara.

Greške: Dugačko tijelo, glava kratka, okrugla i široka, široko čelo, kapa široka i niža od glave, vrat uzak i dug, uske grudi, krila nošena na repu, rep spušten i uži od donjeg dijela leđa, noge visoke i neintenzivna boja perija.

Kljun sedlast, taman i tanak.

Oko tamno i crveno.

Okvir uzak, mesnat i crven.

Mekano perije.

Kod šarenih primjeraka greška je prskana (pirgava) boja i crno oko.

Veličina prstena: 7mm

 

Galerija