Bosanski golubovi
  BIHAĆKI   BIJELJINSKI   DUBIČKI   JANJARSKI   SARAJEVSKI   TRAVNIČKI   ZENIČKI
Dubi�ki prevrta�

 

 

 

 

Bosansko-hercegovački pastirski pas     Bosanski oštrodlaki gonič

Dubički prevrtač

Historija

Ovaj golub koji je uzgojen u Bosanskoj Dubici još polovinom dvadesetog vijeka stvaran je ukrštanjem bačkog goluba sa kapom i zagrebačkog prevrtača. Ti golubovi su bili dosta lijepi ali nisu zadovoljavali kriterijume dubičkih golubara za prevrtanjem pa je dodavana krv sisačkog i vršačkog prevrtača. U susjednoj Hrvatskoj Dubici je bilo golubara koji su uzgajali iste takve golubove pa smo odlučili da to bude jedinstven naziv "dubički". Pored dugogodišnjeg uzgoja taj golub nije bio nigdje priznat a razlog tome je sto u Bosanskoj Dubici nije postojalo registrovano društvo ili klub. Tek 2007 godine, nakon priključivanja društvu za zaštitu i odgoj sitnih životinja Kozara iz Laktaša, kao sekcija Bosanska/Kozarska Dubica, dobili smo mogućnost da se napravi radni standard i pokušamo da se taj golub prizna kao dubički prevrtač. Grupa golubara iz Bosanske/Kozarske Dubice bili su uporni po pitanju pokušaja priznanja tog goluba i uz pomoć rukovodstva društva Kozara iz Laktaša, dobili mogućnost da se taj golub pojavi na izložbi kao rasa u radu.

Dubički golubari su od davnina težili ka ekstremnom prevrtaču koji nakon podizanja uvis pravi dosta kolutova i zatim se nađje na zemlji odnosno padne. Zbog tog nekadašnjeg načina uzgoja taj golub danas duboko roluje, po nekoliko metara i nerijetko završava na zemlji, što stvara gubitak golubova oko 50%. Danas se radi na tom da taj golub i dalje što više roluje ali da nakon toga nepada već ponovo ide u visinu.

Penjući se u širokim krugovima, iz velikih visina taj golub počinje sa prevrtanjem. Prevrće po nekoliko metara brzo ali ne i prečesto zbog ponovnog postizanja visine. Prevrće se zabacujući svoje telo unazad, praveći okrete preko repa. Ovaj golub je zadovoljio i ispunio očekivanja i visegodišnji trud je dao rezultate.

 

Radni standard

Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina

Opšti utisak: Manjeg rasta, skladnih proporcija, kratkih nogu, temperamentan golub sa okruglom kapom koja završava niže ušiju.

Obilježje rase:
- oblik: skladan
- veličina: malen
- stav: nizak
- držanje tjela: lagano u padu

Glava:
- oblik: okrugla
- držanje glave: vodoravno
- struktura perja na glavi: glatka sa kapom
- kapa: niže usađena, čvrsta sa ružama sa obje strane, ruže završavaju nešto ispod ušiju

Oči:
- boja očiju biserasta kod jednobojnih, tamna kod bijelih
- očni okviri: široki, dosta izraženi
- boja okvira: blijedo žute do boje blijedo crvenkaste boje

Kljun:
- oblik: srednje dugačak, u korjenu što deblji, vodoravan
- držanje kljuna: vodoravno
- linija kljuna: produžuje okvir oka
- boja kljuna: svijetle boje roga kod bijelih, tamne boje roga kod plavih, crnih sa crnom mrljom na vrhu kljuna, svijetle boje roga kod žutih i crvenih. Mrlja na vrhu kljuna dozvoljena u boji perja (kod jednobojnih)

Podbradak: dobro izražen

Vrat:
- oblik: kratak, širok i snažan
- struktura perja: čvrsto nalježe, dobro razvijeno

Prsa: široka, lijepo zaobljena

Leđa: široka, malo izdignuta, padajuća prema repu, sa repom dobijaju jednu ravninu

Stomak: ispunjen

Krila:
- oblik: dugačka, uska
- držanje: nošena uz tijelo, dozvoljeno malo spuštena ali da ne dotiču zemlju
- oblik perja: duga i uska

Rep:
- oblik: uzak, pljosnat, malo duži od krila sa dvanaest repnih pera
- držanje: produžuje liniju leđa

Noge:
- dužina: kratke crvene boje, boja noktiju u skladu sa bojom kljuna
- držanje: uspravno
- stav nogu: širok
- operjanost nogu: neoperjane noge

Boje:
- jednobojni: u bijeloj, crnoj, crvenoj, žutoj, vugastoj, plavoj sa crnim krilnim prugama, plavokovanoj i bijelošpicastoj

Boje i crteži: Sve boje su ravnomjerne, čiste i intezivne. Bijelošpicasti su sa pet do sedam obostranih bijelih letnih pera, ostalo perje je obojeno u istim navedenim bojama. Boja krilnih pruga je crna kod plavih golubova.

Velike greške: predugačko tijelo, visok stav, duge noge, preširoko ili preusko čelo, špicasta i dugačka glava, pretanak ili predugačak kljun, nepravilna kapa, tanki očni okviri, nečiste boje, crn kljun, lepezast rep, kod bijelošpicastih nejednak broj letnih pera u krilima.

Ocjenjivanje:
- opšti utisak: oblik i držanje tijela, glava, kapa, kljun, boja, boja očiju, oblik i boja okvira

Veličina prstena: 7 mm (sedam milimetara)

Godina objavljivanja: 2008.

Grupa: prevrtač

Naziv rase u orginalu: Dubički prevrtač

 

Galerija